24/10/11

Carrer de la Teuleria

El carrer de la Teuleria pertany íntegrament al barri del Puig Teuleria. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 150 metres. Comença a l’avinguda Puigmal i acaba al carrer d’Eduard Rifà. És un carrer encara per urbanitzar.

El nom actual és carrer de la Teuleria i sempre ha estat el mateix. El nom ve de la teuleria que hi havia en els terrenys del carrer. La fàbrica de maons tenia el nom de la bòbila d’en Serrat. Fins fa poc encara hi havia vestigis de la fàbrica.

Les teuleries eren instal·lacions imprescindibles per les cases de la vila. Sovint era necessari canviar alguna teula que s’havia trencat, o aixecar un altre embà amb totxos cuits. Era l’hora d’engegar la teuleria. Solia fer-se en una margera arrecerada que servia de part de fons. Al davant s’hi construïa un embut i una xemeneia alta. Amb foc viu i ventilat es feia un corrent de foc que coïa les teules i les totxanes posades al forn, sobre un enreixat que aguantava els maons. Moltes cases de pagès tenien la seva pròpia teuleria per utilitzar quan fes falta.

A Manlleu es coneixien varies teuleries que havien donat peu a fer-hi una casa de pagès dependent de la casa mare. Coneixem l’existència de la Teuleria de Corcó, encara en actiu; la Teuleria de la Moreta que ja existia l’any 1650 i que va ser derruïda l’any 1960; la Teuleria de l’Erm, avui desapareguda, i que es construí l’any 1949 en el lloc on hi ha el carrer de Puigpardines i tingué 16 anys de vida; la teuleria del Verdaguer que donava servei a les cases del voltant; i la Teuleria d’en Blinca, on ara hi ha el carrer de l’Estatut de Sau.

En el plànol de l’any 1989 encara no hi figura però sí en el de l’any 1997. No es pot determinar amb exactitud en quin any va ser batejat el carrer però devia coincidir amb la denominació general dels carrers del polígon d'El Verdaguer.

Bernat Prat