9/9/10

Via Ausetània

La via Ausetània pertany íntegrament al barri de Vistalegre. Té una orientació est oest i una longitud aproximada de 550 metres. Comença al carrer de Barcelona i acaba amb el número 46 entre camps de conreu, un cop superat el carrer del Molinot.

El nom actual és via Ausetània i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al terme que els romans empraven per designar la comarca, Ausetània. Els ausetans eren una tribu ibera que tenia com a capital la ciutat d’Ausa. El seu nom és clarament indoeuropeu i possiblement cèltic. Els ausetans foren sotmesos per Aníbal el 218 aC. I, juntament amb els ilergetes de Indívil s’oposaren a la conquesta dels romans. Foren romanitzats l’any 195 aC.

En la seva major part correspon a un tram de la carretera de Vic. A l’inici de la via, on hi ha una empresa d’automòbils, es trobaren restes d’un poblat iber, probablement el precursor de Manlleu. Les restes eren conegudes com Can Caseta, per la Caseta del Pont.

Més enllà hi havia hagut un forn de calç. Per aquest motiu, abans de la urbanització de la zona, el barri es coneixia com a “Forn de la Calç”.

El carrer va ser batejat l’any 1961.


Passegeu pel carrer...

Bernat Prat