24/9/10

Ronda Matagalls

La Ronda de Matagalls està situada al polígon industrial de La Coromina. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 150 metres. És un carrer inacabat i encara per obrir en el seu últim tram. Va des del carrer de Bellfort fins el carrer de Sogorb tot i que ha de continuar, en un futur, fins el carrer Societat El Progrés. No s’ha trobat numeració exposada.

El nom actual és Ronda de Matagalls i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al pic de Matagalls del massís del Montseny que està ubicat en la direcció que indica el carrer. El Matagalls és una muntanya de 1.698 metres del Massís del Montseny que es troba entre els municipis del Brull i Viladrau a Osona, i el del Montseny al Vallès Oriental. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic , juntament amb una creu de dimensions considerables, dedicada a Mossèn Cinto Verdaguer. En aquesta creu, entre altres plaques, n'hi ha una en memòria del també mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista, en memòria de qui es creà la Travessa Matagalls-Montserrat. Aquesta cursa de resistència, en un primer moment, sortia d'aquest punt, però d'uns anys cap aquí comença al Coll Formic. També era molt famós a Manlleu l’aplec de Matagalls que es celebrava el primer diumenge de juliol on hi acudien gran quantitat de manlleuencs. Durant molts anys van col·laborar en l’organització de l’aplec, i sobretot en la revista editada ad hoc per l’ocasió, Francesc Pujol i Xavier Valls, dos manlleuencs il·lustres.

El carrer va ser batejat entre l’any 1982 i l’any 1984. L’any 1982 encara no figura en el plànol de Manlleu i l’any 1984 surt citat en les llicències d’obra de l’Ajuntament.

Passegeu per la ronda...

Bernat Prat