9/9/10

Carrer Vall del Ges

El carrer de la Vall del Ges pertany íntegrament al barri de l’Erm. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 90 metres. Comença al carrer de Puig-Guardial i acaba al carrer del Serrallo amb el número 22.


El nom actual és carrer de la Vall del Ges i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la vall situada al nord de la comarca d'Osona, dins la subcomarca de la Plana de Vic. La tanca la Serralada de Bellmunt que limita amb la comarca del Ripollès. S'hi troba el Santuari de la Mare de Déu de Bellmunt, situat a 1.246 metres d'altitud. En aquesta serralada hi abunden les alzines a les solanes fins a 800 – 900 metres d'alçada. A partir d'aquí s'hi troben roures. El riu Ges neix a la Serra de Santa Magdalena, rep les aigües del riu Fornés i s'ajunta amb el Ter a Torelló. Aquesta Vall està constituïda per tres municipis: Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló. Torelló és un dels municipis més poblats de la Plana juntament amb Vic, Manlleu, Tona i Centelles. A la Vall hi havia tingut gran importància la indústria tèxtil amb fàbriques a Orís (La Mambla), a Borgonyà (Fabra i Coats) i a Torelló (La Coromina), entre d'altres.

Els excursionistes de Manlleu d’abans de la guerra seguien sovint la vall del Ges per pujar al Bisaura i al Puigsacalm. Pel Forat Micó, seguint el Ges, accedien a Vidrà.

El carrer va ser batejat l’any 1993 seguint el costum de posar noms geogràfics propers als nous carrers de Manlleu.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat