9/9/10

Carrer del Serpent

El carrer del Serpent està situat en la seva gran part al barri de Gràcia. Té una orientació de l’est a l’oest i ve a ser la continuació cap a l’oest del carrer Baixa Cortada. Està situat entre el carrer del Vendrell i el carrer d’en Santiago Rusiñol. Té uns 450 metres de llargada. La numeració comença al carrer del Vendrell i acaba amb el número 80 al carrer d’en Santiago Rusiñol.La història del carrer és força embolicada. L’ajuntament va crear el carrer l’any 1898 com a prolongació del carrer de Baixa Cortada i va decidir posar-li el nom de Bisbe Aguilar. L’any 1904 el veïns del carrer de Sant Martí de més Enllà varen reclamar el nom de Bisbe Aguilar al seu carrer ja que aquest personatge havia nascut en una casa del carrer. Fins l’any 1926 l’ajuntament no accepta el nom de Bisbe Aguilar al carrer de Sant Martí de més Enllà. La prolongació de la Baixa Cortada es va dir Baixa Cortada. El 1927 ja hi trobem noves cases edificades en aquest carrer. L’any 1930 l’ajuntament acorda posar el nom de Dr. Zamenhof per Ludwik Lejzer Zamenhof, inventor de l’Esperanto, a la prolongació de la Baixa Cortada. A Manlleu hi havia molta devoció per aquesta llengua universal i l’ajuntament va fer cas de les pressions dels adeptes.
El nom va durar fins a l’any 1939 en què les noves autoritats franquistes el batejaren com a carrer Vázquez de Mella que encara roman amb aquest nom en els nostres dies.
El nom feia referència a Juan Vázquez de Mella y Fanjul (Cangas de Onís, 8 de juny de 1861 – Madrid, 26 de febrer de 1928). Aquest personatge va ser un polític tradicionalista, un escriptor i un filòsof catòlic espanyol. Va estudiar al Seminari de Valdediós i la carrera de dret a Santiago de Compostela. Va abraçar la causa del carlisme i fou Diputat a les Corts des del 1893 fins el 1916. Va presentar a les Corts de Madrid una vigorosa petició sol·licitant que la Maçoneria fos declarada il·legal, per facciosa i traïdora a la Pàtria. Va participar al congrés antimaçònic de Trento de l’any 1896. Era germanòfil, a diferència de Jaime de Borbon, pretendent a la Corona d’Espanya, que era aliadòfil. Aquest fet va fer que Vázquez de Mella tranqués amb els carlistes i fundés el Partido Católico Tradicionalista, l’any 1918. Les idees centrals del seu pensament eren tradició, monarquia, unitat d’Espanya per mitjà del regionalisme, el foralisme i la concepció orgànica de la societat on es reclamava la sobirania, no per l’Estat, sinó per la societat a través de les seves organitzacions naturals: família, municipi i regió.
L’actual nom del carrer es va aprovar en el ple municipal del 20 de desembre de 2016. L’any anterior, el mateix plenari del consistori va aprovar una “Moció per a la revisió de la nomenclatura, simbologia i títols honoraris de manlleu dedicats a personatges franquistes, feixistes i militaristes”. Aleshores, l’Ajuntament va engegar un procés participatiu amb les escoles per treballar propostes de noms de tres carrers on els nens i nenes de 1r a 6è de primària dels 5 centres educatius de Manlleu van treballar processos participatius interns per a proposar noms. Posteriorment, del 17 al 31 d’octubre de 2016, l’Ajuntament va obrir un procés participatiu amb la ciutadania per tal d’obtenir el tres noms. En aquest procés hi van participar 2.230 persones.
El nom actual fa referència al Serpent de Manlleu que segons la llegenda i cançó, vivia a la Devesa i duia un diamant sobre el cap entre, la cabellera. Una noi manlleuenc va robar aquesta joia després de veure com el Serpent se la treia quan anava a beure dins del pou de la Devesa. Cada any, el 14 d'agost, se celebra La festa del Serpent per recordar aquesta narració fabulosa.




Passegeu pel carrer...


Bernat Prat