9/9/10

Carrer Torelló



El carrer de Torelló pertany íntegrament al barri de Dalt Vila. Té una orientació nord-sud i una longitud aproximada de 170 metres. Comença al carrer de La Gleva i acaba amb el número 41 al passeig de Sant Joan.

El nom actual és carrer de Torelló i sempre ha estat el mateix, tot i que popularment es coneixia com a carrer Defora, referint-se que era un carrer que estava fora de les muralles de la vila. El nom fa referència a la veïna població de Torelló. En aquest punt començava el camí que hi manava. Amb el temps s’hi varen aixecar cases a la vora del camí formant un carrer que va rebre el nom popular de Defora.

Segons Domènec Torrent i Garriga quan la jurisdicció del terme i de la vila de Manlleu eren en mans diferents, si algun veí de la vila cometia algun delicte, s’instal·lava al carrer de Defora que era jurisprudència del batlle del terme però no de la vila, i viceversa.

Torelló és un municipi de la comarca d’Osona d’uns 14.000 habitants. Està just a la confluència dels rius Ter i Ges. És la capital de la subcomarca de la Vall del Ges. La vila de Torelló va néixer al voltant de l’església de Sant Feliu de Cervià al segle XI. Al segle XIII va passar a dir-se Sant Feliu de Torelló perquè estava situat en el terme del castell de Torelló. A la gent de Torelló se’ls coneix pel nom de “pescallunes” i pel gran renom que ha agafat el carnaval que s’hi celebra, anomenat “el carnaval de Terra Endins”.

En el número 11 del carrer i des de l’any 1922 hi ha una capelleta dedicada a Sant Antoni de Pàdua.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat