9/9/10

Carrer de Torrent i Garriga

El carrer de Torrent i Garriga pertany íntegrament al barri de l’Erm. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 730 metres. Comença a l’avinguda de Roma i acaba amb el número 136 al carrer de Puig-Guardial.
El nom actual és carrer de Torrent i Garriga i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al notari i escriptor de Manlleu, Domènec Torrent i Garriga. Aquest manlleuenc va néixer a Manlleu el 1844. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i es va llicenciar a la Facultat de Zaragoza el 1868. Va ser jutge municipal de Manlleu i el 1871 va obtenir la plaça de notari a Ribes de Freser, càrrec que va exercir fins el 1884. Aleshores, va passar a ser notari de Manlleu. Va col·laborar en diverses publicacions, El Ter (I època), El Record, El Pirineu Català... i va ser nomenat cronista oficial de Manlleu el 1892. Va fundar i presidir el Centre Català de Manlleu i l’Associació Catalanista Rafael de Casanova. Va morir a la vila el 1921. El llibres publicats d’aquest autor són : “Formulario de capitulaciones matrimoniales y testamentos”; “Manlleu. Croquis para su historia”; “Notes històriques del castell de Manlleu”; “Las leyendas de mi pueblo”; “Història de l’ermita de Sant Antoni de Ribas ab apèndixs i goigs”; “La leyenda del judío errante”; “Goigs de Ntra. Sra. de Gràcia, patrona de Manlleu”.

Al final del carrer hi ha el Casal Cívic “Frederica Montseny”.
A la façana del número 47 hi ha una capelleta de la Mare  de Déu del Carme que els veïns hi col·locaren l’any 1989.
La primera referència d’aquest carrer s’ha trobat l’any 1965 a les fitxes de llicència d’obra de l’Ajuntament. No es pot datar amb exactitud l’any del seu bateig.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat