25/6/10

Carrer Ripoll

El carrer Ripoll pertany íntegrament al barri del Puig Teuleria. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 310 metres. Comença a la carretera d’Olot i acaba amb el número 31 al passeig del Puig.

El nom actual és carrer Ripoll i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la vila de Ripoll molt vinculada amb Manlleu els anys de la consagració del temple de Santa Maria. Ripoll és un municipi de la província de Girona i la capital de la comarca del Ripollès. Està situada a la confluència del riu Ter i del Freser. Els seus orígens es troben en la fundació del monestir de Santa Maria aixecat per Guifré el Pelós, l’any 888. Aquest monestir, que era un centre cultural molt important durant l’Edat Medieval, es dedicava a la tasca de redacció de manuscrits. En destaquen tres Bíblies que estan dipositades al museu del Vaticà. La vila de Ripoll s’anomena “el bressol de
Catalunya” ja que es diu que Guifré el Pelós va fundar-hi la nació catalana. El principal monument de la Vila és el Monestir de Santa Maria. És un exponent notable del romànic de la zona tot i que ha sofert diferents ampliacions al llarg dels segles. Va arribar a disposar d’un gran conjunt arquitectònic del qual només es conserva el pòrtic, una meravella del segle XI, on es poden veure passatges de la Bíblia, i el claustre, un dels pocs claustres romànics de doble planta.
El tros final del carrer, entre el carrer de Cabrera i el passeig del Puig, limita amb el parc del Puig, una placeta rectangular preparada pel joc dels infants.

El carrer es va batejar l’any 1959.

Passegeu pel carrer...

Bernat Prat