25/6/10

Carrer Puigsacalm

El carrer Puigsacalm es troba situat íntegrament al barri Nou. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 120 metres. Comença al passeig del Dr. Joan Oliveras i acaba amb el número 19 al carrer la Pau. Forma un dels costats de la plaça del Mercat del Dilluns.

El nom actual és carrer Puigsacalm i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al pic del Puigsacalm, muntanya mítica pels excursionistes manlleuencs d’abans de la guerra. El carrer indica la direcció del Puigsacalm.

Era tanta l’anomenada d’aquesta muntanya del nord d’Osona que un dels grups excursionistes més actius del Manlleu d’abans de la guerra portava el nom de Puigsacalm. Aquest cim de 1.513 metres està a cavall de les comarques d’Osona i de la Garrotxa, separa les valls de la Plana de Vic de la vall d’en Bas. Des del seu cim, en un dia clar, es poden veure la badia de Roses, el Pedraforca, la serra del Cadí, el Canigó, el Puigmal, el Montseny, Montserrat i bona part de la Garrotxa.

Els excursionistes de la vila tenien dos camins per arribar-hi. Travessar la serralada de Bellmunt i per Vidrà, Ciuret i el Pla Traver enfilar-se fins el cim; o anar per la Vola, coll de Bracons i Font Tornadissa. Tots dos eren molt preuats. I es feien d’una tirada.

El carrer va ser batejat l’any 1958.

Passegeu pel carrer...


 Bernat Prat