25/6/10

Carrer Puigpardines


El carrer de Puigpardines pertany gairebé en la seva totalitat al barri de Vilamirosa, només el petit tros entre el carrer de la Pau i el passeig de Sant Joan pertany al barri de l’Erm. L’orientació del carrer és nord-est sud-oest i té una longitud aproximada de 750 metres. Comença al carrer d’Albert de Benet i acaba amb el número 97 al passeig de Sant Joan.

El nom actual és carrer de Puigpardines i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la parròquia de Santa Maria de Puigpardines que fou donada a Santa Maria de Manlleu i al seu monestir l’any 1108 pel bisbe de Girona, Bernat Umbert i la vescomtessa Ermessenda. Aquesta dependència es perdria l’any 1604 al passar a dependre el monestir de Manlleu, dels pares dominics de Tremp.

El monestir de Santa Maria de Puigpardines es troba situat al petit nucli de Puigpardines de la Vall d’en Bas a la comarca de la Garrotxa. Consta com a parròquia des de l’any 1060. Poc després de ser cedir al monestir de Santa Maria de Manlleu l’any 1108, els monjos agustins de Manlleu varen fundar el priorat de Puigpardines. Per l’efecte dels terratrèmols del segle XV es va enderrocar l’absis. Al reformar l’enderroc, s’hi va fer la porta d’entrada en aquell lloc. A partir de l’any 1592 el monestir es va convertir en una parròquia.

El carrer va ser batejat l’any 1959.

Passegeu pel carrer...

Bernat Prat