25/6/10

Carrer Poquí

El carrer del Poquí està situat íntegrament al Barri de Gràcia. Té una orientació nord – sud i una longitud de 280 metres aproximadament. S’inicia al carrer d’en Santiago Rusiñol i acaba a l’avinguda de Roma amb el número 26.

El nom actual és carrer del Poquí i sempre ha estat el mateix. Quan es varen construir les cases de la Diputació entre 1941 i 1945 es preveieren uns carrerons transversals per comunicar l’avinguda principal amb els altres carrers paral·lels i evitar formar una illa de cases massa gran. Aquests calls no tenien portes d’entrada i no es batejaren en el seu moment tal com no s’han fet encara amb els calls que uneixen la plaça de Nostra Senyora de Gràcia amb el carrer de Voltregà. Però va arribar un moment en què es va començar a construir habitatges nous a la part sud del carrer, a l’encreuament del carrer Clavelles, i fou necessari donar-li un nom. Se li va posar encertadament carrer del Poquí ja que el carrer apunta a la masia del Poquí, posada sobre un pujol nord enllà del carrer. Aquest bateig es va fer a finals de la dècada de 1970 o molt al principi de la de 1980, ja que l’any 1982 consta amb aquest nom en els plànols de la vila.

La masia del Poquí està situada a tocar de l’església de Sant Esteve de Vila-Setrú, lloc esmentat en l’acte de consagració del temple de Santa Maria l’any 906 i és de suposar que és molt antiga. El nom de Poquí es pot trobar en llibres sacramentals del segle XV però la història es perd una mica ja que la masia no formava part del municipi de Manlleu sinó de la Quadra de Clavelles fins que l’any 1844 es varen ajuntar. En aquell moment l’alcalde de la Quadra de Clavelles era Hipòlit Poquí que va cedir el terreny perquè es pogués construir l’ermita de Sant Jaume. També era de la masia el primer autor manlleuenc del que es tenen referències, Francesc Poquí, canonge de la catedral de Vic que l’any 1692 va publicar un llibre glosant la Mare de Déu de la Gleva.


Passegeu pel carrer...

Bernat Prat