25/6/10

Carrer Osona

El carrer Osona pertany íntegrament al barri de la Cavalleria-La Salut. Té una orientació est oest i una longitud aproximada de 340 metres. Comença al carrer de Sant Josep i acaba amb el número 47 al carrer Torrent de la Borina.


El nom actual és carrer Osona i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la comarca on la vila està ubicada. Osona és una comarca catalana de la província de Barcelona (amb l’excepció dels municipis de Espinelves, Vidrà i Viladrau que són de la província de Girona). Té una extensió de 1.260 km2 i 51 municipis. La comarca és molt activa, té una Universitat a Vic i disposa de tots els serveis que poden trobar-se a les grans capitals. No en va hi ha un eix de ciutats grans al voltant de la capital: Vic. Vic té més de 40.000 habitants, Manlleu més de 20.000, i Torelló uns 14.000. La comarca es caracteritza per la seva important explotació porcina i les indústries agroalimentàries que li fan costat. El nom d’Osona prové de “Ausona” d’origen preromà que acollia el poble iber dels ausetans. Després de la invasió sarraïna va ser reconquerit pels francs que la cediren al comte Borrell. El comtat d’Osona va ser constituït cap el 798 i comprenia el què era el bisbat d’Ausona. Va durar poc com a comptat independent ja que es va unir a Barcelona el 827.

En el plànol de Manlleu de l’any 1989 encara no hi figura el carrer Osona, en canvi l’any 1992 ja es troben llicències d’obra amb el nom del carrer. No s’ha pogut determinar la data exacta del seu bateig.

Passegeu pel carrer...

Bernat Prat