25/6/10

Carrer del batlle Pau Caballeria

El carrer del batlle Pau Caballeria està situat al Barri de Gràcia, té una orientació est – oest i representa la continuació del carrer de Clavelles cap a llevant. Acaba just al marge del Serrat del Munt en l’encreuament del carrer d’en Pep Ventura. Té una longitud aproximada de 320 metres. La numeració comença a l’alçada de la plaça de Nostra Senyora de Gràcia i acaba en el número 14, al carrer d’en Pep Ventura.

El nom actual és de carrer del batlle Pau Caballeria i sempre ha estat el mateix. El nom de l’alcalde Pau Caballeria havia estat posat al carrer del Pont l’any 1918 però havia tingut poca acceptació popular ja que la gent de Manlleu continuava dient carrer del Pont al nou carrer batejat.
El nom fa referència a l’alcalde Pau Caballeria que va ser alcalde de Manlleu i que durant el seu mandat va fer importants millores urbanístiques a la vila. Pau Caballeria va néixer el 6 d’abril de 1874 i morí el 20 d’octubre de 1918. En el seu pas per l’alcaldia del municipi es van promoure les següents actuacions:

-
Eixamplament del pont de Can Molas inaugurat el 1908
-Resolució del plet Regàs a favor de l’Hospital de la Vila (aquest plet fa referència a un llegat que Carles Regàs va fer a l’Hospital de Manlleu quan morís, però els successors no ho concedien)
-Rebaix de base tributària de la població, de 7a a 8a, suposant un benefici per a industrials i comerciants.
Sanejament del cos de consums, font d’ingressos comunals.
-Eixamplament de la zona de carrers amb clavegueram, amb els carrers de Sant Pere i Passeig de Sant Joan.
-Des de la comissió d’instrucció pública, s’impulsà la creació de les escoles nocturnes per a noies i dotació de mestres auxiliars a les escoles diürnes.
-Reforma de l’escorxador públic, amb importants millores sanitàries.
Construcció de les fonts dels carrers del Vendrell i de Sant Josep per a procurar aigua pels veïns
-Feu construir les escales de la plaça Fra Bernadí i inicià els fonaments d’una nova casa consistorial
-Prengué part activa en la construcció de la carretera de Manlleu a Roda de Ter
-Feu construir una sala d’autòpsies al cementiri, dotant-lo de materials moderns.

El nom va ser posat l’any 1994 en un carrer de nou traçat que encara està per edificar en gran part de la seva longitud.


Bernat Prat