25/6/10

Carrer de Pep Ventura

El carrer d’en Pep Ventura es troba ubicat íntegrament al Barri de Gràcia. Té una orientació nord – sud i uns 200 metres de longitud. Comença al carrer d’en Pau Caballeria i acaba al carrer de Voltregà. Cal dir que el tram entre l’Avinguda de la Diputació i el carrer d’en Pau Caballeria no hi ha cap casa que hi tingui la façana principal. La numeració comença a l’Avinguda de la Diputació i acaba al carrer de Voltregà amb el número 17.

El nom actual és el de carrer d’en Pep Ventura i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al músic i compositor de sardanes Josep Ventura i Casas, conegut popularment com Pep Ventura. Aquest músic va néixer el 2 de febrer de 1817 a Alcalá la Real, a la província de Jaén, on el seu pare, que era un militar de baixa graduació, havia estat destinat per combatre el bandolerisme generat a rel de la Guerra de la Independència. La mare de Pep Ventura, Antònia Casas i Llagostera, era nascuda a Manlleu l’any 1788 i va morir de tuberculosi quan el vailet tenia 6 anys. En Pep Ventura es va casar amb Maria Llandrich, filla de qui era el director de la cobla de Figueres. Es considera que aquest músic és el pare de la sardana. Va introduir la tenora a la cobla i va composar un conjunt de sardanes de les que la més coneguda és “Per tu ploro” dedicada a la seva esposa morta l’any 1864. Va morir a Figueres l’any 1875.

El nom va ser posat el 8 d’agost de 1958. Feia uns anys que s’havien edificat cases al tram de l’Avinguda de la Diputació entre els carrers d’en Raimon Mas i el de Pep Ventura, aprofitant les infraestructures generades per la construcció de les cases del Sindicat, el grup Sant Antoni i donant raó al traçat del carrer d’en Pep Ventura.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat