25/6/10

Carrer de Pericas

El carrer de Pericas pertany íntegrament al barri de l’Erm. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 200 metres. Comença al passeig de Sant Joan i acaba amb el número 10 al carrer del Mercat. En el seu últim tram té al cantó nord el col·legi públic Puig-agut i al cantó sud, el Mercat Municipal.

El nom actual és carrer Pericas i sempre ha estat el mateix. Joaquim Pericas i Morros va néixer l’any 1868 a Manlleu. Fill del fabricant Josep Pericas i Carme Morros. Va estudiar Enginyeria Industrial a Barcelona i també Ciències Fisicoquímiques.
Als 28 anys va ingressar a la Companyia de Jesús i, uns anys després, va ser ordenat sacerdot. L’any 1908 va ser nomenat cap de la secció d’Heliografia de l’Observatori de l’Ebre i l’any 1926 va passar a ser redactor de la revista científica Ibèrica. Va morir a Barcelona l’any 1942. Va publicar “Tres àbacos para las mediciones heliogràficas”.

El carrer va ser batejat amb aquest nom l’any 1961 a instàncies de Francesc d’Assís Pujol i Escalé, gran aficionat a l’astronomia i que va fundar, anys més tard, el grup Alkor dedicat a les observacions astronòmiques. Quan es va obrir el carrer per construir els pisos d’en Mateu, tal com es deien els blocs de banda i banda del carrer, es va fer construir un petit observatori al terrat de l’edifici.

Passegeu pel carrer...



Bernat Prat