25/6/10

Carrer del pintor Guàrdia

El carrer del Pintor Guàrdia pertany íntegrament al barri de l’Erm. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 850 metres. Comença a l’avinguda de Roma i acaba amb el número 100 a l’avinguda dels Pirineus amb la possibilitat d’allargar-se en un futur.

El nom actual és carrer del Pintor Guàrdia i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al pintor Jaume Guàrdia i Esturí. Aquest artista va néixer a Manlleu l’any 1875. Va cursar els seus primers estudis al col·legi de La Salle. Tenia una gran predisposició pel dibuix però els seus pares el van encaminar a l’ofici de llauner que no era del seu gust. L’any 1900 va decidir marxar a Barcelona per guanyar-se la vida fent de dibuixant. No va tenir èxit i va tornar a Manlleu al cap de dos anys per continuar amb l’ofici de llauner. Arran de la mort de Mossèn Cinto, va presentar l’any 1902 una colla de dibuixos que van ser publicats a la premsa barcelonina. Aquest fet li va donar fama i a partir d’aleshores fou molt ben considerat pels crítics de l’època que li veien un estil propi, autodidacte i de caire noucentista. Va canviar d’ofici cap al de comptable que va exercir fins la seva mort. Va morir a Barcelona l’any 1935. Il·lustrà llibres de Joan Puntí i Collell i Anna Senyè d’Aimà; col·laborà en publicacions d’aquí i de fora; fou biografiat pel gran crític Rafael Benet; exposà a Galeries Laitanes, a Can Parés i no cal dir a casa nostra, a la Casa de la Vila, al Foment i al Patronat de Cultura, sempre acompanyat per l’èxit de públic i de crítica.
El carrer del Pintor Guàrdia forma un lateral de la Residència mental, un del parc de l’Erm, un de la plaça de Sant Antoni de Pàdua, un de l’escola pública Puig-Agut i un de la plaça del mercat. Es pot considerar l’eix vertebrador del barri de l’Erm.

El carrer va ser batejat l’any 1965.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat