25/6/10

Carrer de Mossèn Jacint Verdaguer

El carrer de Mossèn Jacint Verdaguer pertany íntegrament al barri de la Cavalleria La Salut. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 150 metres. Comença al carrer de la Cavalleria i acaba amb el número 38 a la carretera d’Olot.

El nom actual és carrer de Mossèn Jacint Verdaguer però no sempre ha estat el mateix. Va néixer com a carrer de l’Era Nova a la dècada de 1910. Una gran majoria de vilatans tenia arrendat una porció de terreny al terme de Manlleu, tot i viure al casc urbà. Plantaven blat i patates pel consum propi. Els hi era necessari un terreny pla i airejat per poder batre les espigues i recollir el blat. Eren les eres comunals. N’hi havia vàries però la més important estava al serrat del Puig, allà on ara hi ha l’Hospital de Sant Jaume. Quan l’any 1911 es va començar a construir el primer edifici de l’hospital, l’era comunal va ser traslladada en algun indret dels voltants del carrer de Sant Josep. Per accedir-hi s’havia de passar per un nou carrer que va rebre el nom de Era Nova. Més endavant se li va posar el nom actual de Mossèn Cinto Verdaguer. El bateig es va produir l’any 1931 en motiu de l’adveniment de la Segona República Espanyola.

Jacint Verdaguer i Santaló, Mossèn Cinto, va néixer a Folgueroles l’any 1845. Va ser el tercer fill d’una família que en va tenir vuit, dels que només en sobrevisqueren tres. Als 11 anys va ingressar al seminari de Vic mentre s’ajudava a pagar la carrera clerical fent de mestre i de pagès. L’any 1865 es va presentar als Jocs Florals de Barcelona i va guanyar quatre premis. El 1870 va ser ordenat sacerdot, cantant la primera missa a l’ermita de Sant Jordi. Per tenir cura de la seva salut va entrar com a sacerdot a la companyia Transatlàntica fent la ruta de Cadis a La Havana. Als 32 anys, deixat el càrrec espiritual a la companyia naviliera, el jurat dels Jocs Florals de Barcelona li va concedir el premi extraordinari de la Diputació de Barcelona pel seu poema “L’Atlàntida”. Va ser la seva consagració com a poeta. L’any 1880 va ser proclamat Mestre en Gai Saber. El 1886, el bisbe Morgades el va coronar com a Poeta de Catalunya al Monestir de Ripoll. Va morir a la finca Vila-Joana de Vallvidrera l’any 1902, en mig d’una immensa popularitat.

En el número 28 hi ha una capelleta dedicada al Sagrat Cor de Jesús. Des de la dècada de 1940 aquesta imatge es trobava en una font que s’havia construït 10 anys abans. Quan es va enderrocar la font l’any 1960, un veí la va posar a la façana de casa seu.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat