25/6/10

Carrer de Mossèn Guardiet

El carrer de Mossèn Guardiet pertany íntegrament al barri de Baix Vila. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 70 metres. Comença a la plaça Bernadí i acaba amb el número 6 al carrer de l’Enric Delaris.

El nom actual és carrer de Mossèn Guardiet però no sempre ha estat el mateix. El carrer va néixer l’any 1937 amb el nom de Bonaventura Durruti. Aquest revolucionari anarquista va ser el creador de les Milícies Antifeixistes, el juliol de 1936, que varen prendre el poder real al president de la Generalitat, Lluís Companys i al seu govern, i que sembraren de cadàvers d’enemics les voreres de les carreteres de Catalunya. Va morir combatent al front de Madrid el novembre del 1936.

Amb el triomf del general Franco, les noves autoritats varen canviar el nom pel de Mossèn Guardiet. Josep Guardiet i Pujol havia nascut a Manlleu l’any 1879 i fou assassinat vora Rubí l’any 1936. Va ser rector de Rubí, on va destacar per la seva funció exemplar en tots els camps apostòlics. Era molt estimat pels seus feligresos. S’està demanant insistentment la seva beatificació.

La plaça Bernadí tenia un defecte de naixement. No tenia cap obertura per la part nord i era necessari fer-n’hi una. Aquesta voluntat del consistori s’encallava per la propietat del terreny destinat a obrir el nou carrer. Era propietat del bisbat que s’oposava a la mesura. L’ajuntament d’esquerres, durant la guerra civil, no va tenir cap problema en confiscar el terreny i obrir el carrer.

A l’inici del carrer hi ha un monument a la Flama del Canigó i als focs de Sant Joan obra de Miquel Colleldemont, inaugurat l’any 1983.


Bernat Prat