25/6/10

Carrer Orís

El carrer Orís pertany íntegrament al barri Nou. Té una orientació nord sud i una longitud aproximada de 120 metres. Comença al carrer del Puigsacalm i acaba amb el número 24 al carrer de Voltregà.

El nom actual és carrer Orís i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al castell d’Orís situat al nord, en la direcció que indica el carrer. El castell de Manlleu va dependre de la família Orís des de la seva fundació fins al 1380 que va passar a dependre de la família Centelles.

Una quinzena de documents del fons més antic del comtat d’Osona donen fe de l’existència del castell d’Orís entre els anys 914 i l’any 1000. El Castell d'Orís es troba situat en un turó estratègic al costat del poble d'Orís, des d'on dominava la Vall del Ter, a la plana de Vic. La seva existència està documentada des de l'any 914. Formava part del comtat de Barcelona. L'any 1470, degut a la guerra civil catalana, el castell va ser destruït en gran part. Les ruïnes d'aquest castell van ser declarades Monument Històric i Artístic el 1949.

Al començament del carrer hi ha la masia de Puigventós. La masia està datada de l’any 1629.

El carrer va ser batejat l’any 1948.

Passegeu pel carrer....

Bernat Prat