25/6/10

Carrer de Joan Vilaregut

El carrer de Joan Vilaregut està situat al polígon industrial de El Verdaguer. Té una orientació est oest i una longitud aproximada de 180 metres. El carrer comença al carrer Andreu Costa i no té sortida. La numeració comença al carrer Andreu Costa i arriba al número 19.

El nom actual és carrer de Joan Vilaregut i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al fabricant barceloní Joan Vilaregut i Albafull d’origen manlleuenc. El seu pare Miquel Vilaregut i Padrós era fill del masover del mas Verdaguer de Manlleu. A finals de la dècada de 1790 es trasllada a Barcelona on treballa al ram tèxtil del cotó. Allà neix el seu fill Joan que dóna nom al carrer. Joan Vilaregut va lluitar a Mèxic en el transcurs de la seva alliberació de la sobirania espanyola i es va haver d’exiliar a Londres per les seves idees liberals. En aquella ciutat aprengué les noves tecnologies del vapor en la fabricació de teixits. Retornat a Barcelona funda l’any 1833, la societat Bonaplata, Vilaregut, Rull i Cia, la primera fàbrica de vapor del país. Tot i que va ser cremada l’any 1835 pels aldarulls de la guerra carlina, la societat continuà, amb la idea de crear fàbriques emprant el vapor com a força motriu.

El ser descendent del mas Verdaguer va fer que l’any 1997, el primer ajuntament d’esquerres d’ençà la guerra civil li dediqués un carrer a Manlleu dins el polígon industrial El Verdaguer, acabat de crear.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat