23/6/10

Carrer d'Àngel Guimerà

El carrer d’Àngel Guimerà pertany íntegrament al barri de la Cavalleria- La Salut. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 310 metres. Comença al carrer de la Cavalleria i acaba amb el número 48 a la carretera d’Olot.

El nom actual és carrer d’Àngel Guimerà i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al poeta i dramaturg català Àngel Guimerà i Jorge. Va néixer a Santa Cruz de Tenerife a les illes Canàries. Era fill de pare català, Agustí Guimerà i Fonts, i de mare canària, Margarita Jorge Castellano. Quan va morir el seu pare va anar a viure a Barcelona amb el seu oncle. Tenia 9 anys d’edat. Va començar a escriure poesia fins obtenir el títol de Mestre en Gai Saber l’any 1877. A partir d’aleshores es dedicà a escriure obres de teatre en vers que li reportaren una gran fama com “Gal·la Placídia”, “Judith de Welp”, “Mar i cel”, “Rei i monjo”, “Maria Rosa”, “La festa del blat” i “Terra baixa”. Durant tota la seva vida va ser un ferm defensor de la llengua i la cultura catalanes i, fins i tot es va fer enterrar embolcallat amb una senyera. Degut als èxits dels seus drames va ser un dels autors més portats al cine a principis del segle XX. També va ser autor, junt amb el músic Enric Morera, de la sardana “La santa espina” que es convertiria en un himne tradicional català. L’any 1904 l’Acadèmia sueca va proposar-lo pel Premi Nobel de Literatura, juntament amb Frederic Mistral, per premiar dues llengües llatines renascudes i emparentades entre sí, el català i el provençal. El Govern espanyol s’hi va oposar i va proposar al seu lloc José de Echegaray argüint que tenia el mèrit d’haver traduït al castellà obres de Guimerà. Així el Premi Nobel va anar a parar al tàndem Echegaray-Mistral que no tenien res a veure entre sí. Va morir a Barcelona l’any 1924 i va tenir un enterrament multitudinari al cementiri de Montjuic.

El carrer va ser batejat l’any 1931 en motiu de l’adveniment de la Segona República Espanyola, tot i que l’any 1924 ja hi havia alguna casa aixecada en aquesta via.


Passegeu pel carrer...

Bernat Prat