23/6/10

Carrer Collsacabra

El carrer Collsacabra pertany al barri Cavalleria La Salut. Té una orientació nord sud amb un petit canvi de direcció a l’alçada del carrer de Casserres. La seva longitud aproximada és de 280 metres. Comença a la carretera de Roda i acaba amb el número 44 més enllà del carrer de Masies de Roda, entre camps de conreu.

El nom actual és carrer Collsacabra i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la veïna comarca del Collsacabra. El Collsacabra (o Cabrerès) és una comarca natural de la Catalunya interior, de 142 kms2 d’extensió, situada entre les comarques d’Osona, la Garrotxa i la Selva. Limita cap l’oest amb la Plana de Vic, al sud amb la vall de Sau i les Guilleries, al nord amb la serra de Cabrera i a l’est amb la vall d’en Bas i les planes d’Hostoles. Geomorfològicament situada entre les serres Prelitoral i Transversal catalanes, és un altiplà format per una plataforma estructural amb penya-segats cap el sud i llevant (Tavertet, el Far, l’Avenc) dibuixats per l’erosió del riu Ter. La comarca té una altitud mitjana de 1.100 metres i està constituïda geològicament per materials sedimentaris, especialment margues i gresos eocènics. El nom de Collsacabra prové del terme jurisdiccional del castell de Cabrera, i és conegut, també, amb el nom de Cabrerès. L’altitud màxima del Collsacabra és la serra de Cabrera de 1.308 metres, i que, juntament amb l’altiplà d’Aiats i les serres del Montcau i del Puig del Bach, dibuixa un perfil característic, fàcilment identificable des de la Plana de Vic. El municipis principals de la comarca són l’Esquirol (o Santa Maria de Corcó), Cantonigròs, Tavertet, Rupit i Pruit.

És una comarca bàsicament turística i, de molt temps enrere, lligada a la vila de Manlleu per qüestions comercials i administratives. Els habitants de Manlleu han tingut molta tirada a fer excursions als paratges més pintorescs de la comarca del Collsacabra, i els poetes de la vila l’han feta seva en les seves composicions poètiques.

Hi ha un article molt interessant de l’escriptor de Manlleu Josep Prat i Roca amb el títol de “Una reivindicació manlleuenca: el Cabrerès” publicat l’any 1954 en el volum IV de “Lletres Amicals”.

El carrer va ser batejat l’any 1956.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat