22/6/13

Carrer de Can Llanes

El carrer de Can Llanes està situat la barri de la Cavalleria. Té la orientació oest-est, amb una lleugera inclinació cap al nord. Ve a ser la carretera que uneix Manlleu amb la urbanització del Vicenç. Antigament era el camí que portava a l’església de Sant Miquel de la Guàrdia i al Vicenç. Té uns 600 metres de longitud fins que entre en el terme municipal de les Masies de Roda.


El carrer té en una banda la fàbrica de Can Llanes, d’aquí li ve el nom, i a l’altra limita amb els camps conreats de la Cavalleria, sense edificacions llevat de la Casanova de Can Llanes a la meitat del carrer.

La fàbrica de can Llanes es va construir en l’emplaçament de l’antic molí de la Cavalleria o molí de Baix que pertanyia a la família Regàs. Es va alçar la resclosa sobre el riu i es va construir un nou canal d’accés per dotar a la fàbrica d’una potència d’uns 220 CV.

A la fàbrica de can Llanes hi va néixer l’any 1968 Joaquim Pericas i Morros, jesuïta i astrònom, que arribaria a ser el director de l’Observatori de l’Ebre durant molts anys. El seu pare era el director de la fàbrica en el moment del seu naixement.

No hi ha constància de quan es va batejar oficialment.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat