9/9/10

Plaça de Sanglas Alsina

La plaça de Sanglas Alsina és el punt de reunió dels barris del Puig Teuleria i el de la Cavalleria La Salut. Des de la plaça surten l’avinguda Puigmal, la carretera d’Olot, la carretera de Roda, el carrer Torrent de la Borina i el carrer de Lluís Coll. El seu diàmetre aproximat, ja que es tracta d’una plaça circular, és de 50 metres.

El nom actual és plaça de Sanglas Alsina i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a l’industrial i mecenes Josep Sanglas Alsina. Aquest benefactor manlleuenc era nét del fundador de la fàbrica de Can Sanglas. Marxà a Barcelona amb motiu dels fets de març del 1901, però no es desvinculà mai de Manlleu on donà suport a nombroses iniciatives. El
1930 fundà el Patronat de Cultura costejant-lo íntegrament i mantenint-lo fins a la seva cessió al col·legi La Salle. Col·laborà, l’any 1935, en la compra del camp de futbol de l’Agrupació Esportiva i Cultural. Cedí el solar del carrer de Sant Domènec per a la construcció de l’església de les Germanes Carmelites. Participà en nombroses empreses locals de la que en sobresurt S.A. Serra i de la qual en fou soci fundador i president perpetu. Va morir l’any 1952.

En motiu de proclamar-se la vila de Manlleu, Ciutat Gegantera de Catalunya 2010, es va bastir una escultura titulada “Ball de gegants” obra de Gemma Farran.

La plaça va ser batejada l’any 1970.

Passegeu per la plaça...

Bernat Prat