9/9/10

Plaça Crist Rei

La plaça Crist Rei pertany íntegrament al barri de Dalt Vila. És una plaça més o menys rectangular, d’unes mides de 25 per 35 metres. Està situada davant del temple parroquial i hem pogut veure el número 5.

El nom actua és plaça Crist Rei però no sempre ha estat el mateix. Va néixer com la plaça del Pou ja que al mig de la plaça hi havia una font ensotada que donava aigua al veïnat. Com que es trobava en un forat decidiren construir un pou per emmagatzemar l’aigua i treure-la amb corriola. L’any 1722 es va portar la veu d’aigua, canalitzant-la, fins la font de la Marededéu actual i es va anular el pou. Segons explica Torrent i Garriga a la plaça hi havia l’ajuntament, construït l’any 1588. L’edifici constava de baixos, primer pis i golfes. En aquest últim estrat hi havia l’única escola de primària que tenia la vila. L’any 1896, degut al precari estat de la casa, l’ajuntament es va portar a un immoble del carrer de la Passió.

Amb el triomf dels franquistes la plaça va ser batejada amb el nom actual de Crist Rei. Aquesta representació de Crist, promulgada pel papa Pius XI l’any 1925, era la que més agradava als falangistes, que veien a Crist com un lluitador i un vencedor de les seves idees.

En un cantó de l’antic ajuntament, avui transformat en una fleca, hi ha una capelleta de la Immaculada Concepció, que va estar posada l’any 1690. També es conserva el lloc on hi havia hagut el pou que va donar origen a la font de la Mare de Déu.

Passegeu per la plaça...

Bernat Prat