9/9/10

Passatge de Marti Pujol

El passatge d’en Martí Pujol pertany íntegrament al barri Nou. Té una orientació nord sud i una longitud aproximada de 140 metres. Comença al carrer del Doctor Fleming i acaba amb el número 34 a l’avinguda de Roma.

El nom actual és passatge d’en Martí Pujol i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a Martí Pujol i Serrallonga, primer assassinat pel comitè antifeixista, el primer d’agost de 1936. Martí Pujol va néixer a la masia Trot, de Gurb, l’any 1911. Va venir a residir a Manlleu on va destacar pels seus principis morals i religiosos, defensant el catolicisme des de la seva posició de redactor en cap del Manlleu. Des del periòdic manlleuenc va atacar moltes vegades els seus enemics polítics, especialment Maties Conesa. Va pagar amb la vida les seves crítiques el matí del 1 d’agost del 1936, quan el comitè antifeixista el va assassinar a la carretera de Vic, a l’alçada de Granollers de la Plana.

La primera vegada que s’ha trobat el nom del passatge de Martí Pujol ha estat en les fitxes de llicència d’obra de l’Ajuntament de l’any 1967 sense poder determinar amb exactitud la data del bateig del carrer.


Passegeu pel passatge...


Bernat Prat