25/6/10

Carrer Miralles

El carrer Miralles pertany al barri de la Cavalleria-La Salut. La seva orientació és de l’est a l’oest i té una longitud aproximada de 350 metres. El carrer comença a la plaça de Lluís Pou i Solà i acaba amb el número 58 a la carretera de Roda.

El nom actual és carrer Miralles i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a Sant Martí de Miralles un lloc citat a l’acta de consagració del temple de Santa Maria, l’any 906. La localització de Sant Martí de Miralles sembla assegurada. Era prop del lloc on avui hi ha la casa de la Devesa, o potser en el mateix i precís lloc. Els dos carrers de Manlleu que en el seu temps s’anomenaven Sant Martí gros i Sant Martí xic o, dit d’una altra manera, Sant Martí de més ençà i Sant Martí de més enllà, prengueren la seva denominació del fet d’estar encarats a l’antiga ermita de Sant Martí de Miralles de la que en el segle XIX encara existien runes. D’altra banda Miralles vol dir punt de mira, guaita, i denota una situació geogràfica elevada i dominadora, talment com és el puig de la Devesa.

El carrer consta de dues parts diferenciades. La més antiga, la part oest que va des de la plaça de Lluís Pou i Solà fins el carrer de Collsacabra, és un carrer tradicional sense separació dels dos carrils. La part est que arriba fins la carretera de Roda, és una avinguda amb un jardí arbrat que separa els dos carrils. El carrer va ser batejat l’any 1957 data en què es construïren les primeres cases.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat