25/6/10

Carrer la Coma

El carrer La Coma està situat al barri de l’Erm. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 400 metres. Comença al carrer del Pla dels Estudiants i acaba en camps conreats més enllà del carrer de Puig-Guardial amb el número 86.

El nom actual és carrer La Coma i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la masia de la Coma de Camporat que està molt a prop del carrer. La masia apareix citada en el cens de l’any 1575, habitada per en Jaume Coma i tres famílies més. Pot molt ben ser que el nom de la masia li vingui d’en Jaume Coma esmentat, tot i que no es pot assegurar amb certesa. També pot provenir d’una referència geogràfica si es té en compte la seva situació dins el terme de Manlleu. En un altre cens de l’any 1626, hi consta en Pere Arau com a masover, junt amb quatre persones més. El 1640, en Joan Arau, masover de la Coma és allistat per presentar-se a la Vegueria de Vic amb les armes de que disposi. En documents més actuals, apareix citada la Coma de Camporat. Als seus voltants hi ha indicis de l’existència d’una teuleria.

La masia és un conjunt format per un edifici principal i altres construccions annexes utilitzades com a magatzems. L’edifici principal és de planta baixa i un pis organitzat en dues crugies. Cal destacar tots els elements de pedra picada de l’edifici principal i dos contraforts que aguanten la façana lateral de ponent, fets de totxo massís i de còdol. També cal destacar la porxada. És interessant l’edifici annex amb un arc rebaixat a l’entrada i al primer pis.

El carrer va ser batejat l’any 1971.

Passegeu pel carrer...
  

Bernat Prat