23/6/10

Carrer d'Enric Delaris

El carrer d’Enric Delaris pertany íntegrament al barri de Baix Vila. Té una orientació nord sud i una longitud aproximada de 400 metres. Comença al carrer de la Baixa Cortada i acaba amb el número 67 al passeig del Ter.

El nom actual és carrer d’Enric Delaris però no sempre ha estat el mateix. El carrer va néixer abans del segle XIX amb el nom de Call de Ter ja que era el camí que seguien les vaques, els xais i els animals de tir, per anar a abeurar-se al riu. El carrer estava tancat en la seva part nord per una casa, Cal Platero, que impedia comunicar-se amb el carrer de Baixa Cortada. Davant la casa, l’any 1850, es va construir un abeurador pels animals que va durar fins l’any 1936. El 1915 es canvia el nom del carrer per el de Germà Enric Delaris. L’any 1936 l’ajuntament esquerrà decideix canviar el nom per carrer de Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest pedagog català va néixer a Barcelona l’any 1859. De família molt catòlica, va evolucionar cap l’anticlericalisme i va ingressar a la lògia maçònica “La Verdad” de Barcelona. Autodidacta per principis, recollí la tradició moderna iniciada per Rouseau en el segle XVIII, contrària a l’autoritat i a la religió, per adaptar-la a l’anarquisme, del qual era ferm defensor, i al lliurepensament que estava florint a les ciutat industrials. L’any 1909 va ser acusat d’haver instigat els fets de la Setmana Tràgica, sense cap prova, i va ser afusellat a Montjuic. Amb el triomf dels franquistes va recuperar el nom d’Enric Delaris l’any 1939. L’any 1953 es va demolir la casa de Cal Platero per donar sortida al carrer de la Baixa Cortada.

El nom actual fa referència al Germà de La Salle, fundador del col·legi del Sagrat Cor de Manlleu. Nascut l’any 1839 a la vila de Cotlliure i mort a Manlleu l’any 1914. L’any 1880 va arribar a Manlleu amb altres dos germans de La Salle per fundar un col·legi per a nois. El nom del col·legi va ser el del Sagrat Cor de Jesús. Era un internat que va tenir molt d’èxit i que donà una gran fama a Manlleu. L’any 1915 va ser nomenat “Fill Adoptiu de la Vila”.

En el número 3 del carrer hi havia una capelleta dedicada a Sant Antoni Abat que inicialment havia estat a Cal Platero, que tancava el carrer. Ara ja no es conserva. En el número 48 hi havia una capelleta dedicada a Sant Lluís Gonzaga de la que no es coneix amb exactitud la data de la seva construcció. El què si era un fet és que en el segle XIX el carrer celebrava la festa per Sant Lluís.

L’edifici més important del carrer està situat just al final, tocant al passeig del Ter. Es tracta del col·legi del Sagrat Cor dels Germans de La Salle. Es va inaugurar l’any 1880. L’any 1930 es va afegir al seu costat el “Patronat de Cultura” finançat per Josep Sanglas i Alsina i que ha acabat com a ampliació del col·legi.

Davant de l’edifici del Patronat, en una casa anomenada Can Tabola, va néixer l’any 1908, Josep Prat i Roca, un lletraferit autodidacta, component del grup “Lletres Amicals”, que va ser president de Caixa de Manlleu. Entre les seves obres figuren “La pagesia de Manlleu” i “El canal industrial” dos estudis històrics d’incalculable valor per la vila de Manlleu.


Passegeu el carrer...


Bernat Prat