25/6/10

Carrer del general Weyler

El carrer del General Weyler es troba ubicat íntegrament al barri de l’Erm. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 70 metres. Comença al carrer de Rocaprevera i acaba amb el número 8 al carrer del Ter, prop del cementiri.
El nom actual és carrer del General Weyler i sempre ha estat el mateix, tot i que el nom d’aquest general sota l’adjectiu de Marquès de Tenerife, va ser posat durant uns anys al tros del passeig de Sant Joan, a partir del carrer de Sant Pere, cap al nord i que, a més a més, tenia un monòlit al seu honor en un dels extrems, tocant al passeig de Sant Joan. El nom fa referència a Valeriano Weyler i Nicolau. Aquest militar va néixer a Palma de Mallorca l’any 1838 i va morir a Madrid l’any 1930. Va ser un noble, polític i militar espanyol, Marquès de Tenerife, Duc de Rubí, Gran d’Espanya i Capità General de Cuba durant la sublevació de José Martí. Va ser també Capità General de les Canàries i de les illes Filipines. El 1896 va ser nomenat Capità General de Cuba per reprimir militarment les lluites revolucionàries d’emancipació de l’illa. Per fer-ho, es va inventar els camps de concentració per la població civil, obligant als civils a quedar-se a la ciutat on vivien sense poder sortir per conrear les terres. Aquesta mesura només va aconseguir frenar momentàniament la independència de l’illa, però va causar una fam tan gran que va matar molts civils cubans i va posar Espanya contra les cordes, diplomàticament parlant. Fou tret del càrrec a l’illa però el mal ja estava fet. Posteriorment va ser nomenat Capità General de Catalunya on va ser el repressor de la Setmana Tràgica. També va ser ministre de guerra.

La relació amb Manlleu ve de l’amistat amb Ramon Madiroles que el va fer venir a la vila en vàries ocasions. El General estava molt content de la gent de Manlleu ja que en una ocasió, a un soldat que estava hostatjat en una fonda del carrer del Pont, se li va disparar l’arma, matant una noia de la casa que estava contemplant l’operació. La mare de la noia va renunciar voluntàriament a acusar el soldat ja que ho va considerar un fet accidental i no va voler treure profit material de la desgràcia. Aquest acte de generositat va impressionar al General Weyler que mai va tenir un “no” per la vila de Manlleu. L’any 1911 va ser declarat Fill Adoptiu de Manlleu per, aleshores alcalde, Ignasi Mas i se li va dedicar el nom del carrer de Torelló, erigint un monument al seu record que va durar fins l’any 1961 en què es van treure les últimes restes.

El carrer del General Weyler va ser batejat l’any 1962.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat