23/6/10

Carrer del Doctor Fleming

El carrer del Doctor Fleming pertany íntegrament al barri Nou. Té una orientació est-oest i una longitud aproximada de 320 metres. Comença al carrer del Ter i acaba amb el número 65 al carrer de la Pau.

El nom actual és carrer del Doctor Fleming i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al descobridor de la penicil·lina. Alexander Fleming va néixer a Escòcia l’any 1881 i va morir a Londres l’any 1955.

Va ser el descobridor de l’enzim antimicrobià “lisozima” i de l’antibiòtic penicil·lina, descobriments que va publicar l’any 1929. Però no va ser fins la Segona Guerra Mundial que els americans s’interessaren pel descobriment i el desenvoluparen. El Doctor Fleming va obtenir el premi Nobel l’any 1945. Com a nota curiosa, es pot dir que era un gran aficionat al vi de Xerès i va pronunciar una frase que es va fer famosa: “Si la penicil·lina cura als malalts, el Xerès ressuscita als morts”.

Les infeccions eren molt comunes a la nostra vila i acabaven gairebé sempre amb la vida de l’infectat. Per aquesta raó, el descobriment de la penicil·lina fou una notícia meravellosa per la gent de Manlleu. Un dels primers infectats que es va curar amb la penicil·lina, anada a buscar de contraban a Andorra, fou la viuda Viñas del molí Miarons, amiga del cronista de la vila Francesc d’Assís Pujol que va suggerir el nom del Doctor Fleming pel nou carrer que estava naixent l’any 1962.


Passegeu pel carrer...Bernat Prat