25/6/10

Carrer de Sant Josep

El carrer de Sant Josep pertany íntegrament al barri de la Cavalleria La Salut. Té una orientació nord-sud i una longitud aproximada de 80 metres. Comença al carrer de la Cavalleria i acaba amb el número 9 al carrer d’Osona.

El nom actual és carrer de Sant Josep però no sempre
ha estat el mateix. El nom es va donar el desembre de 1858 quan es va construir un pont sobre el torrent Magí. Els fidels manlleuencs varen voler el nom de Sant Josep ja que hi havia molta devoció a aquest patriarca que ja tenia un altar a l’església parroquial de Santa Maria. En aquells moments el carrer era la prolongació del carrer de Sant Martí de més enllà i enllaçava amb el carrer de l’Era nova, actual carrer de Mossèn Cinto Verdaguer. L’any 1936 les autoritats esquerranes acorden posar el nom d’Amadeus Colldeforns al carrer de Sant Josep. Aquest personatge havia nascut a la vila de Gràcia de Barcelona l’any 1892 i havia estat molt lligat al president Francesc Macià. Va trobar la mort als carrers de Barcelona el 19 de juliol de 1936 quan defensava la República dels militars revoltats del general Godet. L’any 1939, amb la victòria dels franquistes, el carrer va recuperar el nom tradicional.

El nom de Sant Josep actual fa referència a l’espòs de la Verge Maria i pare de Jesús. Sant Josep era un sant molt venerat per la gent de Manlleu però no tenia carrer dedicat, tot i que tenia una de les capelles laterals més importants de l’antiga església. L’any 1858 es fa fer un pont sobre el torrent Magí que comunicava el carrer de Sant Martí amb el de la Cavalleria. Es va acordar posar el nom de Sant Josep a aquest nou carrer.

A la cantonada amb el carrer del Torrent Magí hi havia hagut una font pública dedicada a Sant Josep, avui desapareguda.

En el número 5 hi ha una capelleta dedicada a Sant Josep que es va inaugurar l’any 1953.

Passegeu pel carrer...



Bernat Prat