25/6/10

Carrer de Garcia Estrada

El carrer de Garcia Estrada pertany en la seva totalitat al barri de l’Erm. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 650 metres. Comença al passeig de Sant Joan i acaba amb el número 65 al carrer de Vilamontà tot i que té tros per eixamplar-se ja que mor en un camp conreat.

El nom actual és carrer de Garcia Estrada i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a Joan Garcia Estrada, alcalde de Manlleu del juliol de 1891 al juny de 1993. Durant el seu mandat es deu la decisió de construir la plaça Fra Bernadí en el que eren horts regats pel sobrant de la font de la Mare de Déu.

L’any 1891 l’ajuntament volia modificar l’alineació d’alguns carrers de Manlleu i va encarregar un plànol de la vila al mestre d’obres de Vic Marià Callís. A l'analitzar el plànol elaborat, el consistori s’adonà que seria bo unir el carrer de Sant Jaume amb el carrer del Pont amb un nou carrer que travessaria els horts, idea que ja havia estat presa en consideració en altres consistoris. Paral·lelament, un grup de veïns del Baix Vila va reclamar que es fes una plaça, ja que al Baix Vila no n’hi havia cap. L’ajuntament, presidit per Joan Garcia Estrada va decidir obrir el nou carrer i fer la plaça. El febrer de l’any 1893 es va encarregar a l’arquitecte barceloní Manuel Vega els plànols de la nova plaça que havia de ser porxada. L’èxit fou total i la nova plaça amb l’obertura dels carrers que hi donen: Fedanci, Bisbe Morgades i Sant Jordi (Mossèn Guardiet, més endavant) ha esdevingut la millor presentació de la vila de Manlleu a la resta del país, junt amb l’església de Santa Maria.

La primera vegada que s’ha trobat el nom del carrer en un plànol de Manlleu és l’any 1974 tot i que el bateig ha de venir de principis de la dècada de 1960.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat