23/6/10

Carrer de Casanovas Tona

El carrer de Casanovas Tona pertany íntegrament al barri de Vilamirosa. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 250 metres encara que pot eixamplar-se en un futur ja que mor en camps conreats. Comença al carrer de Girona i acaba amb el número 40 més enllà del carrer de Doña Blanca.

El nom actual és carrer de Casanovas Tona i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a l’alcalde de Manlleu Josep Casanovas i Tona. Aquest compatrici va ser alcalde de Manlleu de l’agost del 1926 al gener del 1930 i del febrer del 1939 al gener del 1941. L’any 1939 va tornar a ser cridat a l’alcaldia amb l’arribada dels franquistes a Manlleu, pel fet d’haver estat l’últim alcalde de la dictadura de Primo de Rivera. A ell es deu la pavimentació dels carrers del Baix Vila que va durar fins més enllà dels anys setanta; l’enjardinament de la part nord de la plaça Bernadí i l’enllumenat elèctric dels carrers, de bracet amb l’enllumenat de gas. Durant la seva regidoria es van començar les classes nocturnes del Patronat de Cultura. En la seva segona etapa va haver de fer front a la greu inundació del 1940.

En el plànol oficial de l’any 1974 ja figura aquest nom del carrer tot i que no s’ha pogut trobar la data exacta del seu bateig.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat