23/6/10

Carrer Catalunya

El carrer pertany íntegrament al barri de Vilamirosa. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 250 metres encara que pot eixamplar-se en un futur ja que mor en camps conreats. Comença al carrer de Girona i acaba amb el número 40 més enllà del carrer de Donya Blanca.El nom actual és carrer Catalunya. 
Fins a finals de 2016, el nom feia referència a l’alcalde de Manlleu Josep Casanovas i Tona. Aquest compatrici va ser alcalde de Manlleu de l’agost del 1926 al gener del 1930 i del febrer del 1939 al gener del 1941. L’any 1939 va tornar a ser cridat a l’alcaldia amb l’arribada dels franquistes a Manlleu, pel fet d’haver estat l’últim alcalde de la dictadura de Primo de Rivera. A ell es deu la pavimentació dels carrers del Baix Vila que va durar fins més enllà dels anys setanta; l’enjardinament de la part nord de la plaça Bernadí i l’enllumenat elèctric dels carrers, de bracet amb l’enllumenat de gas. Durant la seva regidoria es van començar les classes nocturnes del Patronat de Cultura. En la seva segona etapa va haver de fer front a la greu inundació del 1940. En el plànol oficial de l’any 1974 ja figura aquest nom del carrer tot i que no s’ha pogut trobar la data exacta del seu bateig inicial.

L’actual nom de carrer Catalunya es va aprovar en el ple municipal del 20 de desembre de 2016. L’any anterior, el mateix plenari del consistori va aprovar una “Moció per a la revisió de la nomenclatura, simbologia i títols honoraris de manlleu dedicats a personatges franquistes, feixistes i militaristes”. Aleshores, l’Ajuntament va engegar un procés participatiu amb les escoles per treballar propostes de noms de tres carrers on els nens i nenes de 1r a 6è de primària dels 5 centres educatius de Manlleu van treballar processos participatius interns per a proposar noms. Posteriorment, del 17 al 31 d’octubre de 2016, l’Ajuntament va obrir un procés participatiu amb la ciutadania per tal d’obtenir el tres noms. En aquest procés hi van participar 2.230 persones.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat