23/6/10

Carrer Casserres

El carrer Casserres pertany al barri Cavalleria La Salut. Té una orientació est oest amb un canvi lleuger d’orientació a la cruïlla del carrer Sescorts. La seva longitud aproximada és de 370 metres. La numeració comença al carrer Torrent de la Borina i acaba a la carretera de Roda amb el número 47.

El nom actual és carrer de Casserres i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al monestir de Sant Pere de Casserres que ha estat molt lligat a la vila de Manlleu. Casserres és l’única casa benedictina d’Osona amb vida monàstica durant molts segles i la que ha deixat el llegat històric i monumental més important. També va passar aviat d’abadia a priorat, però la seva unió al gran monestir borgonyó de Cluny li va assegurar més de tres segles de notable vida religiosa. Com molts altres monestirs tingué un parell llarg de segles de decadència, però, en comptes d’un ressorgiment tardà, el 1573 fou unit com a simple granja, lloc d’explotació o font d’ingressos, als jesuïtes del convent col·legi de Betlem de Barcelona. Ells van mantenir-hi encara el culte fins la seva expulsió d’Espanya pel rei Carles III l’any 1767.

Els manlleuencs tenien molta tirada a anar a la riera de Les Gorgues que desemboca sota el monestir i moltes vegades travessaven el riu i pujaven fins el monestir, molt ben defensat i enfilat sobre un meandre cargolat del Ter. L’any 1963 amb la inauguració del pantà de Sau, aquest lloc d’esplai manlleuenc va quedar soterrat sota les aigües.

El carrer va ser batejat l’any 1957.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat