23/6/10

Carrer Barcelona

El carrer de Barcelona pertany íntegrament al barri de Vistalegre. Té una orientació est oest i una longitud aproximada de 180 metres. Comença al carrer de Tremp i acaba amb el número 36 a la via Ausetània.

El nom actual és carrer de Barcelona i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la capital de Catalunya. Barcelona és la capital de Catalunya, de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès. Està ubicada a la vorera de la mar Mediterrània, a uns 120 kms dels Pirineus i està limitada per la serra de Collcerola, el riu Llobregat i el riu Besós. La ciutat té més de 1.600.000 habitants, i si es compta l’àrea metropolitana, més de 5.000.000 d’habitants. La seva història es remunta a la tribu ibera dels Laietans. Quan va ser conquerida pels romans, li posaren el nom de Barcino. Els visigots la feren capital fins conquerir tota la Hispània. Aleshores traslladaren la capital a Toledo. Fou conquerida pels àrabs fins que Borrell II la va conquerir definitivament convertint-la en Ciutat Comtal. Els segles XIII i XIV foren els millors per la ciutat que competia amb Gènova i Venècia. Després d’un període gris amb la unió de la Corona d’Aragó amb Castella, va tornar a florir el segle XIX com la principal ciutat industrial de l’estat. Des d’aleshores ha continuat capitalitzant el desenvolupament d’Espanya. L’any 1992 va acollir els Jocs Olímpics que la va projectar com una de les principals fites mundials.

Durant uns anys, del 1961 fins més enllà del 1971, els plànols de Manlleu mostraven una plaça a la part final del carrer. Era la plaça de Pere de Centelles que es confongué amb el prior del Monestir de Manlleu, Pere del Perer, que fou qui va començar a construir el pont de Can Molas. La plaça va desaparèixer a la dècada de 1970.

El carrer es va batejar l’any 1961.