18/4/12

Plaça Mercat del dilluns

La plaça Mercat del Dilluns pertany íntegrament al barri Nou. És una plaça triangular amb el vèrtex orientat cap al nord. Té unes mides aproximades de 100 metres d’alçada per 100 d’amplada al seu cantó més ample. Està limitada pel carrer del Puigsacalm, el carrer de la Pau, el carrer d’Alta Cortada i el passeig del Dr. Joan Oliveras. S’ha trobat el número 27 en el seu cantó sud.

El nom actual és plaça Mercat del Dilluns i sempre ha estat el mateix des de que se la va batejar. El nom fa referència al mercat del dilluns de Manlleu que va ser concedit l’any 1751 pel rei Ferran VII. Des d’aleshores s’ha vingut celebrant regularment. En un principi es celebrava a la plaça de Dalt Vila. L’any 1894 es va decidir muntar-lo a la nova plaça Bernadí acabada de fer.
La plaça del Mercat del Dilluns era un espai sense definició, ni sense cap mena d’ornamentació fins que l’any 1964 s’hi va edificar l’Escola Nacional; va estar en funcionament fins que es va obrir el col·legi Puig-agut l’any 1972. L’any 1994 es va fer una reforma a fons de la plaça, traient les restes de l’escola nacional, pavimentant el terra i col·locant unes baranes decoratives al voltant. L’any 2010 es va muntar una carpa provisional per acollir el mercat municipal mentre es feien les obres de l’edifici del nou mercat municipal, inaugurat el setembre del 2011.
A la dècada de 1990 s’acordà portar-lo al lloc actual tot i la protesta dels botiguers del Baix Vila.

Bernat Prat