25/6/10

Carrer Masies de Roda

El carrer Masies de Roda pertany al barri Cavalleria La Salut. Té una orientació est oest i una longitud aproximada de 130 metres. Neix al carrer de Collsacabra i mort entre camps de conreu, havent arribat al número 29.

El nom actual és carrer Masies de Roda i sempre ha estat el mateix. Les Masies de Roda és un bonic i tranquil municipi de la comarca d’Osona, situat a uns 6 km de la capital de la comarca, Vic. Té una extensió de 16,38 Km2, 467 metres d’altitud i aproximadament 760 habitants. El terme municipal envolta pràcticament el municipi de Roda de Ter excepte a ponent, on termenegen tres poblacions: les Masies, Roda de Ter i Gurb. Limita al nord amb Santa Maria de Corcó, a llevant amb Tavertet i
Vilanova de Sau, al sud amb Tavèrnoles, a ponent, a la confluència dels rius Gurri i Ter, amb Gurb i al nord-oest amb Manlleu. La població està localitzada bàsicament en masos, que la majoria tenen una llarga història, i en quatre nuclis de població separats entre ells: les Cases Noves, l’Esquerda, Fontanelles i el Vicenç. Al barri de les Cases Noves hi ha unes 80 cases amb uns 200 veïns. A l'Esquerda hi ha uns 20 habitatges amb uns 50 veïns. Al barri de Fontanelles hi ha uns 60 habitatges amb uns 160 veïns. Al Vicenç hi ha unes 40 cases amb uns 125 veïns. La resta de població, aproximadament 230 veïns, viuen en masos i cases aïllades. Els masos que hi ha actualment són: El Bac de Roda, el Bac de Sau, Can Basunya, Can Boixeda, el Bosc de Còdol, el Bosc de Salou, la Bruguera, les Cametes, Cal Capó, la Carrera del Pujolar, la Casa del Mig, la Casa Nova de la Serra, la Casa Nova del Vicenç, Can Clarinet, Fontanelles, Fontseré, el Gelabert, la Granotera, la Guardiola, Can Jan, el Macià, el Manou, Masdemunt, el Mas de Salou, la Mesquita, Can Pla de Mill, les Plantes, el Pla, Pla Bosc, el Pla Xic, el Pujol, el Pujolar, Puigcendre, el Ranxo, les Rieres del Pujolar, Samalassa, el Sanglas Vell, la Serra dels Munts, Terrades, la Teularia del Torrent, el Torrent i el Vicenç.

A finals de la dècada de 1970 es va aixecar en el seu terme la urbanització del Vicenç amb xalets enjardinats que varen atreure molta gent de Manlleu. Posteriorment s’hi vestí les instal·lacions del Club Tenis Manlleu.

El carrer va ser batejat l’any 1997.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat