25/6/10

Carrer Guilleries

El carrer Guilleries pertany al barri del Puig Teuleria des del seu inici a l’avinguda Puigmal i fins el carrer de Rupit. A partir d’aquí pertany al polígon industrial del Verdaguer. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 470 metres. Comença a l’avinguda Puigmal i acaba al carrer Francesc Puget amb el número 29.

El nom actual és carrer Guilleries i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència al massís de les Guilleries. Aquest massís està situat al vèrtex entre la Serralada Prelitoral i la Serralada Transversal i forma part alhora de totes dues serralades. Se situa al límit de les comarques de la Selva i Osona, a l'entorn de la població de Sant Hilari Sacalm, que n'és la capital. Es tracta d'un massís poblat per alzinars i algunes suredes, de caire mediterrani, i rouredes i fagedes, de caire euro-siberià, si bé en bona part han estat substituïts per conreus forestals, principalment castanyedes i plantacions de pinsexòtics i avets. Assoleix la màxima alçada a Sant Miquel de Solterra o de les Formigues (1.204 m). Als seus voltants se situen els embassaments de Sau i Susqueda, al Ter.

El massís de les Guilleries era un altre dels punts neuràlgics assolibles per les agrupacions excursionistes manlleuenques del segle XIX i XX. Una part important dels habitants de les masies rurals d’aquest entorn, vingueren a Manlleu per formar part del protagonisme industrial de la vila, a partir del 1840.

En el plànol oficial de l’any 1982 encara no figura el carrer Guilleries però sí en el de l’any 1989. No es pot assegurar amb exactitud l’any que va ser batejat.

Passegeu pel carrer...


Bernat Prat