23/6/10

Carrer Esquirol

El carrer Esquirol pertany íntegrament al barri de la Cavalleria - La Salut. Té una orientació nord-est sud-oest i una longitud aproximada de 290 metres. Comença a la carretera de Roda i acaba amb el número 53 al carrer de la Cavalleria.

El nom actual és carrer de l’Esquirol però no és correcte la seva expressió ja que va néixer com carrer Esquirol, sense additaments. El nom no fa referència ni a la veïna població de Sant Maria de Corcó, que ja té un carrer dedicat a la vila de Manlleu, ni al simpàtic rosegador dels nostres boscos, sinó que fa referència al mot “esquirol” per designar un 
obrer que, quan els seus companys es declaren en vaga, continua treballant o el reemplaça. És un dels pocs mots originaris de Manlleu que han transcendit a nivell mundial. El seu origen està en les vagues de principis del segle XX que afectaren la vila de Manlleu. En una d’elles, la del 1902, els patrons, davant la vaga dels seus treballadors, anaren a buscar gent del poble de l’Esquirol per reemplaçar-los. Els sindicalistes d’aquella època trobaren vergonyós aquest procediment, i especialment menysprearen a la gent de l’Esquirol que s’havia avingut amb el tracte. Començaren a dir esquirols als obrers que trencaven les vagues, en altres punts del país i el mot va passar a esdevenir la definició mundial d’un obrer trenca-vagues.

El carrer va ser batejat l’any 1957.


Passegeu pel carrer...


Bernat Prat