23/6/10

Carrer Baixa Cortada

El carrer de la Baixa Cortada fa de separació entre els barris de Dalt Vila i el de Baix Vila. Té una orientació est oest i una longitud aproximada de 150 metres. Comença al carrer de l’Enric Delaris i acaba amb el número 25 al carrer del Vendrell.



El nom actual és carrer de la Baixa Cortada i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la casa dels Cortada que estava situada a l’anomenat Puig dels Pelegrins, en el perímetre que formen el carrer de la Pau, el carrer del Dr. Fleming, el passatge d’Àngela Roca, la Baixada de la Fidela, el carrer de la Baixa Cortada i el carrer del Vendrell. No ocupava tota aquesta extensió però si una bona part de la mateixa. L’any 1560, la família Cortada que tenia la seva casa original a tocar l’església de Santa Maria, decideix construir-la en el lloc esmentat a dalt. Per aquelles dates, al carreró que quedava sota la casa, es deuria batejar com la Cortada de Baix o Baixa Cortada. Era una casa forta que disposava de muralles per poder-se protegir i que s’ajuntaven a les altres que defensaven la vila de Manlleu. També tenia una capella dedicada a Sant Antoni de Pàdua. L’any 1839, després de la crema de Manlleu pel comte d’Espanya, es va enderrocar la casa i la capella per deixar la vila sense muralles.

Fins a l’any 1953, a l’inici del carrer, just al capdamunt del carrer de l’Enric Delaris, hi havia una casa, Cal Platero, que impedia la comunicació amb el carrer esmentat. Aquell any es va demolir l’edifici per donar sortida al carrer de la Baixa Cortada. Un altre edifici important era la torre d’en Fernandet, que va fer construir l’empresari Ferran Almeda i que després de la guerra civil va ser propietat de la família Oliveras.

Passegeu pel carrer...

Bernat Prat