23/6/10

Avinguda Puigmal

La major part de l’avinguda Puigmal pertany al barri de l’Erm i a partir de la plaça de la Sardana i fins la plaça Sanglas Alsina, al barri del Puig Teuleria. Té una orientació nord-oest sud-est i una longitud aproximada de 1.350 metres. Comença a la plaça Sanglas Alsina i acaba amb el número 207 a l’avinguda dels Pirineus tot i que encara té espai per allargar-se ja que mor en camps de conreu.

El nom actual és avinguda Puigmal i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a la pica del Puigmal dels Pirineus gironins. El Puigmal, anomenat també Puigmal d’Err a l’Alta Cerdanya, és la segona muntanya més alta de la província de Girona amb 2.910 metres. Està situada a la frontera entre Espanya i França. La pica està localitzada entre els termes municipals de Queralbs al Ripollès i Err a l’Alta Cerdanya formant part dels Pirineus orientals. És la més alta dels cims que configuren la Gran Olla de Núria. És un cim ample i arrodonit; la seva ascensió és senzilla si les condicions climàtiques són favorables. Al seu pic hi ha una creu de ferro i una placa amb versos de Mossèn Cinto Verdaguer. Les aigües de la vessant meridional alimenten el riu de Núria i aquest, el riu Freser.

El cim era una fita important dels excursionistes manlleuencs d’ençà l’arribada del tren a Manlleu. Amb el tren assolien la vila de Ribes i, des d’aquest lloc, tant podien pujar per Queralbs i Fontalva, com agafar el cremallera i enfilar-se fins el Santuari de Núria, i des d’allà pujar el Puigmal i els altres pics de l’Olla de Núria.

El carrer travessa tres places importants: la plaça dels Albers en la confluència del carrer de Bellfort; la plaça de la Sardana en la confluència amb l’avinguda de Roma; i la plaça Sanglas Alsina en la confluència amb la carretera d’Olot.

La primera referència de l’avinguda Puigmal s’ha trobat l’any 1978 en les fitxes de llicència d’obra de l’Ajuntament. No hem pogut esbrinar l’any exacte en que va ser batejada tot i que fou abans del 1978.


Passegeu per l'avinguda...


Bernat Prat